Vezica biliară – aspecte emoționale

de | iun. 28, 2024 | Osteopatie Viscerală, Terapia CranioSacrală | 0 comentarii

Al doilea articol despre organele din corpul nostru, despre ceea ce gândesc și simt ele (citește și articolul ”Pot organele noastre să gândească?)”, este despre vezica biliară sau fierea, cum se spune în popor.

Situată pe suprafața inferioară a ficatului, vezica biliară este în formă de para. Este conectată la restul sistemului digestiv printr-o rețea de tuburi care transportă bila, un lichid verzui, secretat de ficat.

Bila joacă un rol esențial în digerarea grăsimilor și eliminarea colesterolului. Intră în acțiune atunci când vederea noastră și mirosul sunt stimulate de alimente, iar atunci când stomacul nostru se dilată pentru a primi mâncare și băutură. La acest stimul, bila trece din vezica biliară în duoden prin canalele cistice și biliare comune. Bila, formată din reziduuri produse de ficat, este maro-verde. O poți vedea când „scuipi bilă”. Dacă problema vine de la ficat, culoarea este galben pai.

Anumite emoții sau atitudini irită vezica biliară. Și invers, un dezechilibrul al vezicii biliare are efecte negative asupra gândurilor și atitudinilor noastre. Cine este responsabil, emoția sau organul?

Acestea sunt emoțiile și comportamentele care afectează și sunt corelate cu vezica biliară.

  • Îngrijorarea. Persoana este îngrijorătă, dar de obicei își face griji din chestiuni neimportante. Întotdeauna există un mic detaliu care nu este deloc corect sau este probabil să nu fie executat corespunzător: „S-a trezit fiul meu la timp? Voi fi la timp? Am închis ușa corect? Unde mi-am pus cheile? Am răspuns la scrisoarea aceea?” Să trăiesc într-o stare de preocupare atât de constantă poate provoca spasme sau iritații la nivelul vezicii biliare. Lesne de înțeles, este că atunci când vezica biliară este veriga slabă, persoana este și mai mult neliniştită şi îngrijorată.
  • Preocupări pentru latura materială. Vezica biliară nu reacționează la preocupările metafizice. Viitorul omenirii și anxietatea aferentă nu sunt problema ei. Este afectată de chestiuni de zi cu zi, de rutină și detalii banale.
  • Supărarea. „Cel mai mic lucru mă poate irita”, spune persoana cu probleme la vezica biliară. Când aceasta devine o atitudine cronică, aproape întotdeauna provoacă probleme personale și sociale. O persoană care are o vezică biliară ca veriga slabă, va deveni mai enervată cu ușurință decât o persoană care nu are acest dezechilibru. Emoția de enervarea irită vezica biliară. Și invers, un dezechilibru în vezica biliară crește senzația de enervare.
  • Hipersenzitivitate și hiperactivitate. Persoanele cu vezica biliară sensibilă au „nervi impulsivi”. Cea mai mică remarcă îi enervează. Arătați-le un loc pe haină sau menționați o atitudine echivocă asupra lor și ați putea declanșa o dramă. Când lucrez cu astfel de oameni, eu trebuie să urmăresc cuvintele mele pentru că pot fi ușor interpretate greșit.
  • Frica de conflict, chiar minor. A vedea doi oameni care se ceartă este suficient pentru a deranja o persoană cu vezica biliară. Ei par a fi foarte sensibili la atmosfera tensionată și la energia negativă pe care anumite situatii o pot produce.
  • Rezistență la schimbare. Chiar dacă sunt atrași de călătorii, persoanelor nu le place să schimbe obiceiurile lor. Au nevoie de „lumea lor mică” și de tabu-urile lor obișnuite. A avea totul la locul lui îi liniștește.
  • Plecările și separările sunt greu de acceptat. Când plecarea devine un calvar, vezica biliară este primul organ care reacţionează (pentru majoritatea oamenilor, dar mai intens pentru cei cu sensibilitate la vezica biliară). E la fel și cu despărțirile dificile. Persoana simte un mic nod încordat dedesubtul ficatului.
  • Frica de examene și de confruntări. Pentru persoanele cu sensibilitate la vezica biliara, orice test este o sursa de mare anxietate și stres extraordinar.
  • Punctualitate exagerată. Persoanele sunt aproape obsesiv de punctuali. Nu suportă să întârzie, sau nu suporta asta la alte persoane.

Ce se poate face?

Deoarece supărările provoacă blocarea vezicii biliare, faceți totul pentru a evita-i. Ușor de spus, dar cum? Iată câteva exemple:

  • Acordăți puțin mai mult timp pentru a te pregăti și pentru a ajunge oriunde te duci, pentru a te scuti de grabă și de stresul de a întârzia.
  • Pregătiți-vă cu atenție pentru călătorii, mișcări și schimbări în viaţă.
  • Ori de câte ori este posibil, evitați să stați în locuri în sunt certuri în curs de desfasurare. Acasă, dacă are loc o ceartă în bucătărie, refugiați-vă în sufragerie sau ieșiți pentru o plimbare. Nu căuta tensiune, mai ales dacă te simți deja tensionat.

Vă invit să lucrăm cu organele noastre, cu amintirile și emoțiile stocate în acestea, în cadrul sesiunilor de Osteopatie Viscerală și Terapie CranioSacrală.

Sursa documentare: ”Understanding the messages of the body” – Jean PierreBarral

S-ar putea să găsești interesante și articolele..

Locul fricii în corp

Locul fricii în corp

Ce este frica? „Frica este una dintre emoțiile umane fundamentale, ce apare ca răspuns la o amenințare externă care pune în pericol viața sau integritatea ființei, în mod real sau perceput ca real. Ea se referă la răspunsul biochimic, dar și cel emoțional al ființei...

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Locul fricii în corp - Monica Miron - […] Vezica biliară – frica de conflict, frica de examene și confruntări […]

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe pagina de Blog

Eu sunt Monica, mamă, specialist în terapii pentru mame, bebeluși și adulți & facilitator în terapia CranioSacrală.

CATEGORII