Terapia CranioSacrală reduce depresia

de | mai 13, 2024 | Terapia CranioSacrală | 0 comentarii

Ce este depresia?

Depresia este o afecțiune gravă de sănătate mintală, cu simptome adesea severe, inclusiv tristețe intensă, oboseală și pierderea interesului pentru viață. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există 300 de milioane de oameni în întreaga lume care suferă de depresie. În timp ce medicamentele pot ajuta, metodele alternative pot juca un rol vital atunci când vine vorba de recuperare. Managementul stresului, psihoterapia și tratamentele de vindecare, cum ar fi Terapia CranioSacrală, pot oferi, de asemenea, susținere în vindecare.

Depresia este o tulburare biologică, neurochimică, în care creierul nu poate regla starea de spirit. Dacă există prea mult stres intern sau extern, autoreglarea organismului eșuează, țesuturile corpului se contractă, iar acest lucru afectează atât măduva spinării, cât și creierul. Ca urmare, funcția sistemului nervos central (SNC) și a sistemului nervos simpatic (SNS) pot fi afectate cu un rol direct în răspunsul fizic în condiții de stres.

Ce este Terapia CranioSacrală?

Terapia CranioSacrală este considerată un tip de „abordare de tratament bazată pe mindfulness”, datorită modului în care îi ajută pe pacienți să se simtă mai calmi, în timp ce își concentrează atenția asupra respirației lor și îi țin departe de gânduri. Unul dintre cele mai benefice lucruri despre terapia craniosacrală este că ajută adesea oamenii să se relaxeze, să reducă tensiunea musculară din corpul lor și să facă față mai bine diferitelor tipuri de stres.

Terapia CranioSacrală presupune găsirea anumitor „puncte de presiune” sau puncte de tensiune în sistemul cranio-sacral și manipularea lor delicată pentru a reduce tensiunea și a crește relaxarea. Pe măsură ce SNP (sistemul nervos parasimpatic) se coordonează cu sistemul nervos simpatic (SNS), organismul începe să secrete hormoni, cum ar fi serotonina, care inundă corpul și creierul determinând stări de calm și bunăstare. Frecvența cardiacă și tensiunea arterială scad în urma acestei combinații de hormoni.

Sedintele de terapie sunt de obicei foarte confortabile, deoarece manevrele sunt usoare si blande. Clienții se pot concentra, de asemenea, pe respirația profundă în timpul tratamentelor, pentru a-i ajuta în continuare să se relaxeze prin creșterea activității sistemului nervos parasimpatic.

Este terapia CranioSacrală o opțiune eficientă pentru depresie?
Terapeuții craniosacrali cred că durerea emoțională este adesea ținută în corp sub formă de tensiune, iar această durere emoțională poate duce la sentimente de anxietate sau depresie. Sesiunile regulate pot ajuta la eliberarea tensiunii. Prin tratamentul terapeutic al oaselor sacrum, sfenoid și occipital, s-a dovedit ameliorarea tulburărilor de dispoziție. Este posibil ca orice presiune crescută și restricție aplicată nervilor și țesuturilor conjunctive să conducă la mișcarea anormală a lichidului cefalorahidian. Ca rezultat, este posibil ca durerea cronică, inflamația și rigiditatea să se manifeste.

Terapia CranioSacrală ajută la menținerea sănătății și poate preveni dezvoltarea problemelor legate de sistemul nervos central. Găsind puncte de presiune specifice de tensiune și utilizând o manipulare blândă, tensiunea și durerea sunt atenuate. Acest lucru, la rândul său, scade acele simptome asociate cu anxietatea sau depresia.

Un studiu din 2011 (”Multipractitioner Upledger CranioSacral Therapy: Descriptive Outcome Study 2007–2008”), care a fost publicat în Journal of Alternative and Complimentary Medicine, a revizuit eficacitatea tratamentelor Upledger CranioSacral Therapy (UCST) primite de 157 de pacienți tratați dintr-o varietate de motive. Pacienții au căutat ajutor din diverse motive, inclusiv pentru dureri de cap și migrene, dureri de gât și de spate sau anxietate și depresie. Rezultatele au arătat că 74% dintre pacienți au raportat o „îmbunătățire considerabilă a problemei prezente”, 67% au raportat o îmbunătățire a bunăstării generale și a simptomelor secundare legate de durere sau stres cronic, iar 70% au reușit să-și reducă utilizarea medicamentelor sau au întrerupt complet utilizarea lor.

Câte ședințe sunt recomandate pentru depresie?
Când vine vorba de depresie, indivizii au nevoie de obicei de mai multe ședințe de aproximativ 45-60 de minute – uneori, mai lungi.

Numărul mediu recomandat de ședințe este de 3-10. De exemplu, într-un studiu de caz care implică utilizarea terapiei CranioSacrale pentru depresie, 16 ședințe au fost găsite cele mai eficiente.

Ca urmare, durata și numărul de sesiuni necesare vor varia în funcție de nevoile fiecărui individ. Rezultatele unei singure sesiuni pot varia, de asemenea, unii experimentând o creștere a energiei, în timp ce alții simt nevoia de un somn profund.

Ajută Terapia CranioSacrală în ameliorarea depresiei postpartum?

Da, mai ales că o dată cu nașterea pot exista restricții la nivelul coloanei vertebrale și a osului sacru, care să impacteze felul în care circulă lichidul cefalorahidian. În timpul sesiunii se vor putea elibera emoțiile blocate în corp în legătură cu traumele din sarcină și de la naștere. Se desface povestea nașterii.

Alte studii despre eficiența Terapiei CranioSacrale în depresie și anxietate

Depression and CranioSacral Therapy. Retrieved April 19, 2019, from  https://www.iahe.com/docs/articles/Depression_and_CranioSacral_Therapy_-_Lee.pdf

Guillermo A. Mataran-Penarrocha, Adelaida Maria Castro-Sanchez, Gloria Carballo Garcia, Carmen Moreno-Lorenzo, Tesifon Parron Carreno, Maria Dolores Onieva Zafra (2011). Influence of Craniosacral Therapy on Anxiety, Depression, and Quality of Life in Patients with Fibromyalgia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2011 (178769), 1-9. doi:10.1093/ecam/nep125. Retrieved April 19, 2019, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135864/

S-ar putea să găsești interesante și articolele..

Locul fricii în corp

Locul fricii în corp

Ce este frica? „Frica este una dintre emoțiile umane fundamentale, ce apare ca răspuns la o amenințare externă care pune în pericol viața sau integritatea ființei, în mod real sau perceput ca real. Ea se referă la răspunsul biochimic, dar și cel emoțional al ființei...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe pagina de Blog

Eu sunt Monica, mamă, specialist în terapii pentru mame, bebeluși și adulți & facilitator în terapia CranioSacrală.

CATEGORII