Ficatul – locul întrebării ”Cine sunt eu?”

de | sept. 11, 2024 | Osteopatie Viscerală, Terapia CranioSacrală | 0 comentarii

Al treilea articol despre organele din corpul nostru, despre ceea ce gândesc și simt ele (citește și articolul ”Pot organele noastre să gândească?)”, este despre cel mai mare organ din corp, respectiv ficatul.

Ficatul este un organ major, atât ca dimensiune, cât și datorită esențialei sale funcții care permit supraviețuirea. Mai mult, este unul dintre organele cheie în viața noastră emoțională. Greutatea sa medie de aproximativ 3,3 kilograme îl face să fie unul dintre cele mai grele organe din corpul nostru, puțin mai greu decât creierul. Este situat în mare parte în dreapta, sub coaste și deasupra intestinelor. Ficatul este Centrul de Controlul al Otrăvirii deoarece filtrează toate substanțele toxice. Ori de câte ori consumăm ceva în exces, ficatul transformă toxinele în substanțe mai puțin nocive.

Ce mesaj are de transmis ficatul din perspectiva emoțională?

  • Treci printr-o perioadă în care ți-e greu să știi cine ești. Majoritatea oamenilor care au trecut printr-un eveniment dramatic – moartea unei persoane iubite, o despărțire sau o catastrofă naturală — trec printr-o schimbare în viziunea lor asupra vieții. Ei gândesc diferit și capătă simțul relativității oamenilor și a lucrurilor.
  • Dependența de mama, în trecut. Teoretic, toți suntem mai mult sau mai puțin dependenți de mama noastră. Un atașament prea mare ne va afecta propria dezvoltare. Nu poți spune, „Pentru că ficatul meu nu funcționează bine, sunt prea dependentă de mama.” Dar disfuncția ficatului provoacă îndoială și incertitudine privind viitorul și ne face să ne înclinăm spre trecut. Când ne adâncim constant în trecut, de obicei ajungem să găsim greșeli cu mama noastră: este o țintă favorită a trecutului nostru din cauza rolul central jucat de ea.
  • Amintiri dureroase. Ficatul memorează fiecare element care intervine în construirea identității noastre: emoții, capcane, moartea celor dragi, nenorociri, boli, mici bucurii, evenimente fericite majore și așa mai departe. De la nașterea noastră până în momentul de față, ficatul este unul dintre cei mai buni martori a celor mai importante emoții ale noastre. Când există o disfuncție, amintirile proaste revin foarte des și ne slăbesc.
  • O tendință de a fi pesimist și o frică de viitor. Cu toții am experimentat asta: a doua zi după o masă grea, de obicei nu ne simțim foarte veseli. Dacă vei continua să mănânci ceea ce ficatului tău nu îi place, vei fi copleșit de stări emoționale negative. Avem tendința de a vedea partea întunecată a lucrurilor. Aceste crize de pesimism încep să fie sporadice, dar apoi se stabilesc, până la punctul de a afecta oamenii din jurul tău și de a-i face nefericiți.
  • Stimă de sine scăzută. Un ficat disfuncțional poate afecta stima de sine, care este baza pe noi ne construim. Trebuie să ne iubim pe noi înșine pentru a-i putea iubi pe alții. Diverse circumstanțe pot dăuna stimei de sine: relația cu părinții și/sau partenerul, locul cuiva în ierarhia la locul de muncă, etc. Unii oameni au un tip de personalitate care ne afectează negativ treptat, făcându-ne să ne simțim inadecvați. Îndoiala de sine și lipsa stimei de sine ne inhibă.
  • O rutină care ne ține prizonieri. Puține evenimente din viață ne oferă șansa de a ne autodepăși. Dar ne putem depăși în mod regulat — de exemplu, asumându-ne anumite riscuri pentru a ne schimba obiceiurile. Adânc înăuntru, ceva ne ghidează. Ascultăm sau nu ascultăm acea voce mică încurajându-ne să trecem dincolo de rutina noastră obișnuită, să ne depășim rutina.
  • Obiceiuri proaste. Obiceiurile proaste și dependențele creează o stare proastă în general, și asociate cu alte afecțiuni in corp ne fac viața mai grea.
  • Lipsa spiritului de luptă. Lupta pașnică care ne conduce către a ne autodepăși pe noi înșine.
  • Absența sau descreșterea creativității. Pentru a fi creativ, organismul nostru trebuie să fie în echilibru optim. Oameni cu un ficat congestionat își pot gestiona viața de zi cu zi, dar tind să le lipsească energia pentru a se mobiliza în orice proiect creativ.
  • Insecuritate. Cel mai puternic, fricile ne afectează rinichii, în timp ce sentimentele de nesiguranță ne influenţează puternic ficatul. Nesiguranța poate provoca spasme ascuțite care nu fac decât să agraveze pesimismul natural al persoanele cu un ficat sensibil.
  • Furie. Izbucnirile de furie sunt ciclice și practic inevitabile. Destul de ciudat, o dată ce persoana și-a exprimat această furie, el sau ea se simte mai bine. Am putea compară această furie cu o supapă de siguranță. Furia lasă să iasă tensiuni acumulate, ca o supapă de abur pe o oală sub presiune. Nu e nimic mai rău decât furia „înghițită” și reprimată care se transformă în ranchiune.

Ce se poate face din perspectivă emoțională?

  • Concentrează-te pe atributele tale pozitive, fără a deveni arogant sau megaloman. Este excelenta gimnastica pentru minte.
  • Revină la cele mai bune experiențe și extrage calitati si aptitudini din ele. Amintește-ți evenimentele fericite, deciziile bune pe care le-ai luat, în special vacanțe plăcute, oameni pozitivi care te plac, succesele pe care le-ai obtinut la locul de munca, senzatii fizice placute (bai de soare, înot în mare, sport etc.). Toate acestea te vor ajuta să recapeți sau să menții încrederea în tine.
  • Cultivă un sentiment de stimă de sine și de respect de sine, fără să exagerezi, pentru a dobândi putere interioară și strălucire.
    Reconectează-te cu puterea de a te evalua și de a a alege viața în deplină conștiință și libertate.
  • Caută oameni cu atitudine pozitivă, ale căror pasiuni și dragoste de viață, va fi molipsitoare pentru tine. Evită oamenii care poartă mizeria lumii pe spatele lor.
  • Nu uita că, chiar și prin eșecurile noastre, oricând putem ajunge la bine și la realizări pozitive.

Vă invit să lucrăm cu organele noastre, cu amintirile și emoțiile stocate în acestea, în cadrul sesiunilor de Osteopatie Viscerală și Terapie CranioSacrală.

Sursa documentare: ”Understanding the messages of the body” – Jean PierreBarral

S-ar putea să găsești interesante și articolele..

Locul fricii în corp

Locul fricii în corp

Ce este frica? „Frica este una dintre emoțiile umane fundamentale, ce apare ca răspuns la o amenințare externă care pune în pericol viața sau integritatea ființei, în mod real sau perceput ca real. Ea se referă la răspunsul biochimic, dar și cel emoțional al ființei...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe pagina de Blog

Eu sunt Monica, mamă, specialist în terapii pentru mame, bebeluși și adulți & facilitator în terapia CranioSacrală.

CATEGORII